tiistai 12. huhtikuuta 2011

Asioita joita arvostan

On se hassua, että sitä oppii arvostamaan ja vaalimaan asioita vasta sillon kun pelkää menettävänsä ne. Olen totta kai arvostanut omaa, että koiran terveyttä kuitenkaan asiaa sen enempää miettimättä. Se, että kykenee hengittämään vaivatta onkin itseasiassa suuri joukko edellytyksiä elimistöltä. Emme vain koskaan mieti mitä elintoimintojen ylläpito vaatii, koska noh ne on vain niin itsestäänselvyyksiä. Nimenomaan itsestäänselvyytenä pidän myös terveyttä ja lupaa liikkua kivutta, vaikka arvostan niitä enemmän kuin esimerkiksi rahaa ja helppoa elämää.

Syy tähän puheenaiheeseen löytyy meidän nelijalkaisesta tyynyn lämmittäjästä varustettuna kahdella ylisöpöllä korvalla. Vaikka oma kilpailuhenkisyys vie useimmiten voiton oman terveyden vaalimisesta (hyvänä esimerkkinä jalkapallopelin jatkaminen vaikka jalasta meni nivelsiteet toisen pelaajan kanssa tapahtuneessa yhteenotossa:D), niin toisen kohdalla osaan sentään ajatella järkevämmin. En koskaan sallisi itselleni lupaa tuottaa toiselle kipua tai pahaa oloa.

Taustatietoa tapahtuneelle; wili käy hierojalla noin 7 viikon välein. Lihaskuntoa pidetään yllä mahdollisimman usein. Painoa ollaan saatu pudotettua melko paljon nykyiseen sporttikuosiin. Wili ei ole koskaan sairastellut pahemmin tai kärsinyt vakavasta vammasta. Siis pienin sairauksia ja vahingoin ollaa säilytty 7 vuotta. Kaikkihan lähti siitä, että oltiin agilitytreeneissä. Melko hyvällä fiiliksellä käytiin reipas lämppälenkki ja sisällä hallissa lämmittelin koiraa vielä lisää. Oltiin ensimmäisinä vuorossa radalla ja omaan silmään koira lähti hyvällä vauhdilla mukaan. Me tehtiin hieno nollarata suhteellisen siedettävillä kontakteilla ja puoli hyvällä ohjauksella. Johanna kuitenkin kertoi Wilin hyppäävän hassusti ja että vauhti oli hidas. Johanna sitten tutki koiran kropan läpikotaisin ja pysähtyi selän kohdalla. Selkäranka on kuulemma kiero ja se tekee huomattavan notkon keskellä selkää. Siinä samassa koko fiilis treenaamiseen katosi. Ei tehnyt mieli kuin pakata tavarat ja ajaa kotiin hoivaamaan mamman pientä russelia. Johanna kuitenkin kehotti jatkamaan treenaamista vähän vähemmillä panoksilla. Kierous ei kuulemma haittaa koiran elämää, mutta hyppytekniikkaa on hiottava. Tiedostan itse koiran hyppäävän erityisen huonosti, mutta kun kuulin asian jo kolmannen ihmisen suusta päätin, että asian eteen on tehtävä oikeasti töitä!

Mun pieni kiero russeli<3 Pohdin nyt tosissani koiran terveydentilaa, käytän wiliä fyssarilla (hieroja lisäksi) ja teen sitten päätökseni agilityn suhteen. En millään haluaisi luovuttaa hienon harrastuksen parissa etenkin kun Wili rakastaa agilityä valtavasti! Wili kiljuu päästessään radalle ja nykyään juoksee esteitä itsenäisesti. Koira ei selvästikkään osoita kipua selästä ja kiero selkä on saattanut olla koiralla jo syntymästä. Tiedä sitten mikä on todellinen syy. En voi ikinä tietää mitä koira oikeasti ajattelee. Voin vain tehdä havaintoja ja päätelmiä koiran käytöksestä. Onko siis oikein viedä koiralta rakas harrastus vain sen takia, että ihmisenä suojelen koiraani kuin tärkeintä omaisuutta tai kuin kalleinta kultaa? Tai onko oikein antaa koiran harrastaa jos selkä on selvästi kipeä, mutta koira ei osoita kipuaan ulkopuolisille?

Urheilija ei tervettä päivää näe, se on varsin totta. Mutta en myöskään haluaisi leikkiä terveydellä!

4 kommenttia:

  1. Eikä! Toivottavasti teillä nyt edes kävisi parhain päin tuon kanssa, kun meille ei sitä iloa suotu että oltais agilityä jatkettu - vaikka se on niiin kivaa meistä molemmista! Eihän Remukaan lopettanut tekemistä, enkä mä itse treeneissä edes huomannut ontumista ennekuin joku sanoi, että hyppääkö se nyt jotenkin hassusti.

    Itsehän pohdin myös pitkään tuota, että uskallanko treenata lääkityksen (niveltoimintaan vaikuttavat lisäravinteet) tms. voimalla, jos koira ei sen avulla oireilisi. Ratkaisin asian kuitenkin niin päin, että jos jatkan Remun takapään rasittamista vaikkei se sitä lisäravinteiden ansiosta oireilisikaan, se tulisi jossain vaiheessa esille niistäkin huolimatta. Ja sehän taas johtaisi siihen, ettei kivutonta loppuelämää ole ilman lääkelääkkeitä näkyvissä - mitä en koiralleni halua. Me siis tehtiin tälläinen päätös, että jos/kun Remu aikanaan alkaa takapäätään oireilla normaalielämisessäkin, ilman agilityn kaltaista rasitusta, aloitetaan vasta silloin näiden suositeltujen lisäravinteiden syöttäminen.

    Tsempit tuohon hei, kannttaa ehkä myös kuvauttaa selkäranka, jolloin näkyy mahdolliset agilityn aiheuttamat muutokset, jos selkä on syntymästä asti ollut kiero, ja vaikkei olisikaan :) Helpottaa heti kun tietää mahdollisimman paljon! Silloin yleensä osaa myös ajatella useammalta kantilta, tai ainakin mua helpotti niin ortopedin, fyssarin kuin neurologinkin lausunnot.

    VastaaPoista
  2. Aivan totta ja kyllä se on ollut sivusta seurattunakin enemmän kuin sääli, että sun ja rempan agilitura jäi siihen.

    Kuvista tosiaan näkisin missä mennään sen selän kanssa ja sinne fyssarille/ortopedille ollaan varaamassa aikaa. Mutta päätösten teko on niin kamalan vaikeaa! Ikää Wililtähän löytyy sen 7 vuotta ja aktiivisia harrastusvuosia olen kaavaillut miehelle vielä kaksi vuotta ja sitten me jokatapauksessa siirryttäisiin vähän vähemmille liikunnoille. Onko siis aika jättää kentät muiden käyttöön jo kaksi vuotta aikaisemmin kuin mitä olin suunnitellut? Mutta elämä on siitä hauska juttu, että mikään ei ole koskaan varmaa. Sama "vammahan" olisi voinut sattua jo useampia vuosia aikaisemmin tai vasta kolmen vuoden päästä.

    Aika näyttää miten jaksamme jatkella tästä eteenpäin :)

    VastaaPoista
  3. Miten tämä on päässyt minulta huomaamatta?! Voi ei! Kannattaa käyttää fyssarilla myös ja miten ihan selkäkuvaus? Näkisi onko siellä jotain muuta... tiedän tunteen kun kaikki romahtaa =(
    Mun pitäisi myös käyttää Ruut fyssarilla, en vain ole saanut aikaiseksi varattua aikaa.

    VastaaPoista
  4. Niimpä, kun vain saisi aikaiseksi! Työt verottaa niin paljon vapaa-ajasta, että on vaikea pitää ajatuksia kasassa :( jotain on silti tehtävä asian eteen. Nyt selkä on ollut enemmän kuin hyvänä, ehkä se siitä:)

    VastaaPoista